Blog

İş Dünyasına İlişkin İlham Verici İçerikler

Çevik lider nasıl seçilir ?

18 Aralık 2019 Çarşamba

Çevik Lider Nasıl Seçilir?
 

İş dünyası daha fazla çevik liderliğe ihtiyaç duyuyor.

Çevik lider davranışlarıyla ilgili bir çok kaynak var. Peki liderin çevik olduğu nasıl anlaşılır ?

Kişisel deneyimlerimden liderlik gerektiren pozisyonlarda aradığım 4 temel noktayı paylaşmak isterim.

Bana göre çeviklik zihinde başlar, davranışlar sonuçtur.

1-     Mükemmeliyetçilik bence kendi zihnimizde yarattığımız ilizyondur. Kusurlar herkeste vardır ve olacaktır. Bu açıdan bakıldığında kusurun kendi içinde kusursuzluk vardır. Çevikliğin temelinde mükemmel ilizyonundan kurtulmak olmalıdır. Kendisi de dahil her zaman, herkeste, her an oluşacak kusurları fark edip yine de ilerlemenin basit yolunu bulabiliyor mu ?

2-     Olayları, durumları karmaşadan uzaklaştırıp basitleştirmek, sadeleştirmek. Problemleri, çözümleri, hedefleri bir ilkokul öğrencisinin bile anlayabileceği basitlikte tanımlayabiliyor mu ?

3-     Organizasyondaki herkes için kolaylaştırıcı etki yaratmak. İnsanların önünü açmış mı ? Yeni liderlerin filizlenmesine izin vermiş mi ? Onlar şimdi ne yapıyorlar ?

4-     Hata yapmış mı ? Başkalarının hata yapmasına izin vermiş mi ? Hatalarından neler öğrenmiş ? Hataları saklama eğiliminde mi yoksa bunları birer deneyim olarak anlatabiliyor mu ? Hata yapmaktan uzak duran insanlar büyük başarılar elde edemezler.

Yeni dönemde 'cool' ve ‘güçlü’ liderlikten kolaylaştırıcı liderliğe geçiş öngörüyorum. CEO’lar, kurucular, patronlar doğal birer kolaylaştırıcı olmakla beraber C level seviyede en yakın mesai arkadaşları profesyonel kolaylaştırıcılar olabilir mi ? Uzun vadede oluşacağını düşündüğüm pozisyonlardan bir tanesi.

Bana göre çevikliğin temelinde işleri ve hedefleri zorluktan, karmaşadan uzaklaştırıp basitleştirmek yatıyor.

Adayın güçlü yanları şirketim için nasıl bir katma değer yaratır ? Bu soru bana göre çevik işe alımın temelini oluşturuyor.

Bunları yazmak çok basit, uygulamak çok basit değil. Ben uygulayabiliyor muyum ? ( eski çalışma arkadaşlarımın sesi kulaklarımda çınlıyor şu an :) Ancak önemli olan fark etmek ve yolculuğun tadını çıkartmaktır.

Sevgilerimle

Gökhan Aracagök