Blog

İş Dünyasına İlişkin İlham Verici İçerikler

İK Yöneticileriyle 3 Soru 3 Cevap (Ceyhan Kuyumcu Metalfrio/Klimasan şirketinde HR Industrial Relations Director )

10 Eylül 2018 Pazartesi

Röportajımız için konuğumuz olan Metalfrio/Klimasan /HR Industrial Relations Director Ceyhan Kuyumcu'ya teşekkür ederiz.

Keyifli okumalar.

İK'nın gelecekteki gündemini sizce hangi konular oluşturacaktır ?

Aslında bu konu bugün de yoğun bir şekilde hayatımızın bir parçası olmasına rağmen; benim fikrime göre gelecekte çok daha fazla hayatımızda yer alacak olan ‘’Veri Analizi ‘’ konusu olacaktır. İnsan Kaynakları çalışanları gün içerisinde birçok konuda birçok farklı yolla birçok veriyi analiz etmekte ve bunların sonucunda ortaya insan kaynağının doğru planlanmasından doğru yönetilmesine kadar uzanan bir süreç ortaya çıkmaktadır. Ancak gelecekte işe alınacak çalışanın doğru tespit edilebilmesi için, adayın özgeçmişinden sosyal medya paylaşımlarına kadar birçok farklı verinin incelenerek mevcut pozisyona ya da kuruma uygun bir yetenek olup olmadığının tespiti için veri analizi yapılmasına gerek duyulacaktır. Tabi ki burada asıl önemli olan konu bugün zaten yapmakta olduğumuz bu işin, ileride bilgisayar programları aracılığı ile sadece doğru komutları oluşturan bir İK çalışanı tarafından yapılacak olmasıdır. Bu da artık bize, analitik düşünen, veri analizi yapma becerisine sahip İK çalışanları ile hem analiz yapabilen hem de aynı zamanda bunları raporlama yapabilen çalışanlar istihdam etme zorunluluğu getirecektir.

Yetenekli iş gücünü çekmek için firmalara hangi görevler düşmektedir ?

Firmalar aslında bugün de yetenekli iş gücünü kendi bünyelerine çekmek için birçok aksiyon almaktadır. Ancak, yeni düzen bize ortaya çıkan mevcut yeteneği çekmek kadar keşfedilmemiş yetenekleri de keşfetme görevi vermektedir.  Çünkü, yeteneği ilk önce keşfeden ve kendine çekebilen şirket rekabet avantajında diğerlerinden bir adım öne geçmektedir. Bu konuda neler yapabiliriz sorusunun cevabı ise, yeni kuşakların ihtiyaçları ile paralel şekilde değişime ayak uydurmaya devam etmek olacaktır. Bugün, kariyer planlama ve eğitim faaliyetleri, sosyal olanaklar, esnek yan haklar, serbest çalışma günleri, uzaktan çalışma vb. gibi yöntemlerle yetenekleri firmamıza çekmeye çalışırken;  gelecekte aslında bu uygulamalar zorunlu hale gelecek ve başkaca birçok şey bunlara ilave edilmek zorunda kalınacaktır.

İş arama sürecinde olan orta ve üst düzey yöneticilere ne tavsiye edersiniz ?

Bence artık orta ve üst düzey yöneticiler için iş hayatı her geçen gün daha da zor bir hal almaya başlayacaktır. Çünkü  gelecek nesillerin yönetim pozisyonlarında görev alması ile mevcut yöneticilerin, konusunda akademik kariyer yapmış, birden fazla yabancı dil bilen yeni nesil yöneticiler ile rekabet etme zorunluluğu ortaya çıkacaktır. İş arama yarışında kendisinden daha dinamik bir nesil ile karşı karşıya gelecek olan orta ve üst düzey yöneticilerin her şeyden önce bu yarışta başarı sağlayabilmeleri için yeniliklere hızlı adapte olmaları ve değişen iş dinamiklerine uyum sağlayabilmeleri gerekmektedir.