Blog

İş Dünyasına İlişkin İlham Verici İçerikler

Bir İşe Alımcının Yazılım Sektörüne Attığı İlk Adımlar

21 Aralık 2021 Salı

Yazılım sektöründe işe alım sürecinde bir işe alımcı neler bilmeli?

Hangi adımla başlamak ve neler öğrenmek gerekir?

Bir sürü teknik terim mevcut, hangileri ne düzeyde bilinmeli? Nasıl takip edilmeli?

Merhaba. 4 aydır ağırlıklı olarak yazılım firmaları için işe alım desteği sağlayan bir Junior İşe Alımcı olarak yukarıdaki soruları sorduğum dönemler oldu. Hala soruyorum, hala öğreniyorum. Bu yolculuğumda neler öğrendim ve neler öğrenmeye devam ediyorum sizlerle paylaşmak istedim. Gelin bu acemi yolculuğa birlikte çıkalım!

Aslında yazılım dünyasıyla ilk tanışmam üniversite 3.sınıf öğrencisiyken bir yazılım firmasında gerçekleştirdiğim uzun dönem stajımla başladı. Bu firmada İnsan Kaynakları Stajyeri olarak görev almaktaydım. İlk yaptığım şey elime bir kağıt/kalem alarak en temel pozisyonların ismini ve kullandıkları teknolojileri yazmamla başladı. Fakat bu bir ezber olsun istemiyordum, hangi pozisyonda hangi teknoloji neden kullanılıyor gibi kafamda birçok soru oluşuyordu. Buradan öğrendiğim en kıymetli şey araştırmanın önemi oldu. Araştırabileceğiniz birçok kaynak mevcut. Linkedin’den tutun da Medium platforumuna kadar internetin birçok yerinde kaynak bulabilirsiniz. Bu dilleri araştırdım, en temellerini. “Ne, ne için olmuş? Yazılımın hangi alanında hangi diller kullanılmalı ve bunu nasıl gerçekleştiriyorlar?” Bu soruların mantığını anlamaya başladığınız an bu alan inanın büyüleyici gelecek, yazılımcılar ise adeta sanatçı!

Uzun dönem stajımda edindiğim bilgilerin ardından ERA İnsan Kaynakları Danışmanlık firmasında İşe Alım ekibine dahil olduğum bu 4 ayda Yazılım sektöründe olan adaylarla nasıl temas edilmeli, onlardan ne öğrenmeliyim, onun haricinde neler öğrenmeliyim gibi birçok soruma yanıt arıyorum, kurcalıyorum, buluyorum, zaman zaman da tökezliyorum. Bazen hata yapmadan doğru öğrenilemiyor 😊

Öncelikle en temel şeyleri araştırarak, okuyarak, çevrenizde yazılımcı var ise mantığını anlamaya çalışarak olayın özünü kapmaya çalıştık. Ardından yapmamız gereken en önemli şey ise gündemi takip etmek.

İşe Alımcılar olarak elbette kendini yazılıma adamış bir kişi kadar bu sektörü algılamak ve takip edebilmek mümkün olmayabilir. Bu noktada yetişemeyeceğiniz yenilikler muhakkak olur. En azından benim şu an oluyor. Utanmıyorum, sıkılmıyorum. Bilmediğim bir yazılım dili veya aracından bahsediliyorsa görüştüğüm kişiye hemen soruyorum. “Bu hangi dilin/aracın muadili? Veya yenilik getiren bir şey mi? Yazılımın hangi tarafı için kullanılıyor?” diye.

Yazılımcı kitlesi çeşit çeşit. Çok konuşanı, az konuşanı, eğlencelisi, çekingeni. Genellemek mümkün olmaz. Ama gözlemlediğim bir ortak nokta var; işini seven bir yazılımcı işi hakkında dakikalarca susmadan konuşabilir. Adaya sırf önünüzdeki CV’ye not almak için soru sormadığınızı hissettirirseniz kendisi seve seve zaten teknolojileri ve yaptığı işi anlatıyor. Gündemi takip etmenin en önemli ve değerli yolunun adaylarla kurduğumuz bu bağ ve yazılım alanına karşı merak duygusunu barındırıyor olmak diye düşünüyorum.

Şu an bunu okuduğunuz bu sitenin arkasında yazılımcı bir ekibin olması büyüleyici geliyor örneğin. Bunu hissettikçe kavraması, araştırması daha zevkli oluyor.

Yolun başında çoğunlukla yazılım sektöründe işe alım sürecine dahil olan bir çalışanım ve bu süreçte yaptıklarımın temelini şu şekilde özetleyebilirim:

  • En önemli şey merak duygusu. 2*2=4’e sonuç neden 4 diye sorabilmek.
  • Merakın ardını arkasını kovalayarak araştırma yapmak.
  • Adaylarla aramızdaki bağları sıkı kurmak ve gündemi onlar aracılığıyla takip etmek.

Eminim ki zamanla buraya daha birçok madde eklenecektir. Eklendikçe sizlerle paylaşmayı ve yoluma şahit olmanızı diliyorum. Gelişimimi birlikte görürüz ve belki bu alanda çalışmak isteyen insanlara da ufak da olsa fikir edinebilmesine yardımcı olurum.

İlerleyen zamanlarda kendime kattığım yeni öğretileri paylaşmak dileğiyle,

Görüşmek üzere, şimdilik hoşçakalın.

Gizem Tektemur